• 2 de juny de 2016

  Bastida de Pell

  La bellesa és només superficial, pel que diu el refrany. No obstant això, la nostra pell és més que un aparador de les nostres entranyes. És la nostra primera línia de defensa contra el món exterior. Quan està seriosament danyada, per exemple per cremades profundes, els cirurgians trasplanten pell d’altres llocs per reparar-la. Desafortunadament, aquests empelts són sovint només parcialment funcionals. Un tractament alternatiu, amb l’objectiu de restaurar una major funció, implica bastides biodegradables que contenen cèl·lules mare. La bastida empeltada estimula les cèl·lules de la pell i els vasos sanguinis per créixer. Com més llarga siga aquesta etapa, és més probable que es produïsca una infecció. Mirant d’accelerar aquest procés, els investigadors van tractar d’utilitzar cèl·lules mare estimulades amb una substància anomenada lipopolisacàrid. Els ratolins amb danys a la pell que van rebre la bastida (verd en aquesta secció de la pell) amb cèl·lules mare estimulades (blau/roig) tenien més vasos sanguinis en l’empelt després d’una setmana que els ratolins que van rebre les cèl·lules mare no estimulades. Això ens porta un pas més a prop en la recuperació de la pell totalment funcional en víctimes de cremades.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Tobias Kisch i Caroline Weber, i col·laboradors
  Department of Plastic Surgery and Hand Surgery, University of Lübeck and Fraunhofer Research Institution for Marine Biotechnology, Lübeck, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.