• 16 de gener de 2020

  Axó o no Axó

  Al principi del desenvolupament, les cadenes llargues creixen des del començament de les cèl·lules del cervell com les arrels d'una llavor. S'estenen juntes teixint una complexa xarxa de fils que transporten senyals per tot el cervell. El creixement d'aquestes fibres, anomenades axons (part inferior de la secció del cervell del ratolí, amb cèl·lules cerebrals acolorides), és crucial per al desenvolupament saludable, però no s'entén del tot. Per obtenir més informació, els investigadors van estudiar el paper d'una proteïna en particular que es pensa que estava implicada, anomenada RhoA. En silenciar i activar experimentalment RhoA, van trobar que atura aquesta extensió de l'axó i, fent-ho, regula precisament quan i on creix cadascun, assegurant un desenvolupament saludable. A l'edat adulta, els axons es poden estendre fins a la columna vertebral i, quan es trenquen, poden causar lesions greus. Comprende millor els motius que propicien el seu creixement precoç pot ser que ajude algun dia a afavorir el regenerament de pacients amb lesions medul·lars.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Sebastian Dupraz i col·laboradors
  Axonal Growth and Regeneration Group, German Center for Neurodegenerative Diseases (DZNE), Venusberg-Campus, Bonn, Alemanya
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada a Current Biology, Octubre 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.