• 14 de gener de 2017

  Atrapat in Fraganti

  ¿Imagineu que una prova de sang puguera ajudar a un metge a determinar si les cèl·lules canceroses s’estan estenent a altres òrgans en el cos del seu pacient? Ara, enginyers han desenvolupat un dispositiu que podria fer precisament això: atrapant les cèl·lules potencialment metastàtiques, pot ajudar a identificar les cèl·lules abans que envaïsquen altres òrgans. El dispositiu, una espècie de laboratori ‘en un xip’, es compon d’un conjunt de 76 elements (la foto de l'esquerra). Cada element té un pouet, i en la part inferior de cada pouet hi ha anticossos específics que s’uneixen a proteïnes úniques de la superfície de la cèl·lula cancerosa. La mostra de gotes de sang del pacient es col·loca en els pouets (la foto de la dreta), i si les cèl·lules canceroses estan presents, es crea un senyal elèctric, informant als investigadors que eixes cèl·lules encara s’han d’investigar més a fons. Aquest dispositiu podria ser utilitzat per detectar una àmplia gamma de tipus de càncer, contribuint a augmentar la supervivència del pacient.

  Escrit per Katie Panteli

  Adaptat d’imatges de Farhad Khosravi i col·laboradors
  Small Systems Laboratory, Department of Mechanical Engineering, Worcester Polytechnic Institute, Worcester, MA, EUA
  Imatges publicades originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 3.0)
  Publicat en Nanotechnology, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.