• 17 d'octubre de 2019

    Atrapa el Moment

    Al contrari del que caldria esperar, el gen seizure de la mosca del vinagre, normalment evita que les neurones es sobreexciten i desencadenen convulsions. Però quan aquest gen és defectuós, les mosques sofreixen convulsions induïdes per l’estrès. Els humans també tenim una versió de seizure, coneguda com a hERG. La gent que presenta un error en aquest gen presenta un major risc de patir un problema cardíac anomenat síndrome QT llarg, que provoca batecs irregulars, desmais, convulsions i pot arribar, fins i tot, a ser letal. A l’estudiar acuradament el gen seizure en les mosques del vinagre, els investigadors han trobat que els errors en el gen afecten al cervell del insecte, però no al seu cor. Aquestes imatges mostres diverses parts del cervell de la mosca, amb les cèl·lules ressaltades en verd on seizure està actiu i, de color rosa i blau els altres tipus de neurones. Els resultats suggereixen que les convulsions associades amb el síndrome QT llarg poden deure’s a la falta de hERG en el cervell en lloc del cor.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball per Alexis S. Hill i col·laboradors
    Department of Biology, Washington University in St. Louis, St. Louis, MO, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Licence (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, agost de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.