• 21 d'abril de 2020

  Aprofita el Moment

  El preu de la protecció contra els tumors cerebrals (en color blau, a l'esquerra d'aquesta secció de cervell de ratolí) podria ser un augment del risc d'atacs epilèptics. Açò es deu al fet que les cèl·lules que bloquegen l'avanç del tumor s'acaben veient afectades pel mateix tumor. Aquestes cèl·lules en forma d'estrela, anomenades astròcits (verd), donen suport a les nombroses funcions del cervell. Tanmateix, el tumor fa que perden la seua habilitat per esmorteir la concentració de químics que disparen els nivells d'activitat cerebral. Nivells elevats d'aquests químics "estimulants" poden provocar una sobtada pertorbació elèctrica al cervell: l'atac epilèptic. A més, els mateixos tumors poden alliberar nivells tòxics d'aquests químics, matant així cèl·lules properes i donant més espai al tumor per créixer. La majoria dels pacients amb tumors cerebrals manifesten atacs que poden ser debilitants. Els fàrmacs contra l'epilèpsia funcionen només per a alguns pacients. Els investigadors esperen que estudiant el creixement tumoral als ratolins es trobe alguna forma de tractar el càncer sense desencadenar atacs.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge del treball de Susan C.Campbell, Carmen Muñoz-Ballester i col·laboradors, Virginia Tech
  Virginia Tech School of Neuroscience, Blacksburg, Virgínia, Estats Units
  Drets de la imatges reservats pels autors originals
  Publicat en Neurochemistry International, febrer de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.