• 21 d'agost de 2021

    Aparcament Paral·lel

    Imagineu-vos la tasca: organitzar milers de milions de cèl·lules fràgils del cervell perquè puguen "connectar-se" entre si i amb altres regions cerebrals sense que s’interposen. Al neocòrtex en desenvolupament, que es mostra aquí amb un microscopi de gran potència, cada cèl·lula té el seu lloc. Les matrius de neurones espurnejants (ressaltades en blau) s’organitzen en capes paral·leles, ajudant a definir les regions del cervell implicades en la presa de decisions, el moviment voluntari i el llenguatge. Però com? Els científics troben que una proteïna anomenada Zeb2 funciona amb molècules tant dins com fora de les neurones per ajudar-les a migrar al seu lloc en el moment adequat i, a continuació, estendre les seues "branques" principals, conegudes com a dendrites apicals, en la mateixa direcció assegurant que es mantinguen paral·leles. Tot i que es tracta d’un cervell de ratolí, els humans també tenen Zeb2 i investigacions addicionals poden ajudar a tractar els problemes que es produeixen quan aquesta molècula crucial es danya o es muta, com en la síndrome de Mowat-Wilson.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball realitzat per Ekaterina Epifanova i col·laboradors
    Charité-Universitätsmedizin Berlin, corporate member of Freie Universität Berlin, Humboldt-Universität zu Berlin, Institute of Cell and Neurobiology, Berlin, Alemanya
    drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Science Advances, juliol del 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.