• 29 de setembre de 2017

    Amb Plegament Lliure

    Els científics han identificat un receptor que juga un paper crucial en la forma en què els nostres cervells es pleguen durant les primeres etapes del desenvolupament. Aquest plegat amplia la superfície del cervell, creant espai per a les neurones que porten els nostres pensaments i records. Per explorar com es desenvolupen els plecs, els investigadors van estudiar el cervell dels ratolins. A diferència de les persones, els ratolins tenen un cervell llis. L'equip va trobar que també tenien nivells més alts d'un receptor, anomenat FLRT. Això es va demostrar que ajudava les neurones a unir-se i moure's de manera ordenada des del cervell interior (roig), fins a la capa externa (verd) durant el desenvolupament. Quan els ratolins van ser manipulats per tindre nivells inferiors als normals de receptors FLRT, per coincidir amb els que es troben en les persones, les neurones del ratolí formaven vincles més febles. Això els va permetre moure's lliurement cap a la capa externa, on la seua acumulació creava pressió. L'estudi suggereix que és aquesta pressió la que causa que el teixit cerebral es retorça i es plegue (a dalt a l'esquerra).

    Escrit per Deborah Oakley
    Imatge del treball de Daniel del Toro i Tobias Ruff, i col·laboradors
    Max Planck Institute of Neurobiology, Martinsried, Alemanya
    Drets de la imatge reservats per Elsevier 2017
    Publicat en Cell, maig de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.