• 29 de gener de 2018

    Amb Aroma de Ciència

    ''Mai no haguera imaginat de menuda que algun dia seria una científica'' va dir Linda Buck quan reflexionava sobre el seu camí fins ser guardonada amb el premi Nobel. El seu impuls per ajudar a la gent la va dur a estudiar psicologia, abans de ficar-se a la recerca neurocientífica a Nova York. Va ser allí on va llegir un article que, segons ella, li va canviar la vida. Aquest proposava que els humans poden detectar més de 10.000 aromes, i que inclús diferents flaires són produïts per molècules pràcticament idèntiques. Fascinada, Buck abordà el misteri amb Richard Axel a la Columbia University. Junts identificaren uns 1.000 gens que produeixen receptor a les cèl·lules ubicades a la part superior del nas, i descobriren que era la combinació d’aquests receptors la que detecta les molècules inhalades, permetent-nos distingir una gran varietat d’olors. Axel i Buck van ser guardonats conjuntament amb el premi Nobel de fisiologia i medicina al 2004.

    Escrit per Deborah Oakley

    Imatge cortesia del Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, WA, EUA
    Drets de la imatge reservats pel Fred Hutchinson Cancer Research CenterQuè és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.