• 6 d'agost de 2017

  Aleatorietat Increïble

  Els patrons de la natura poden semblar aleatoris, però normalment hi ha algunes regles ocultes. Les nostres cèl·lules creixen en remolins per fer les empremtes dactilars, els arbres es ramifiquen ocasionalment quan s’estenen cap al cel, els fractals guien les formes que es troben tant a les plomes com a les flors. Una combinació semblant de regles i aleatorietat va produir aquests laberints artificials, al voltant d'un milió de vegades més petits que el Laberint de Hampton Court. Minúscules partícules tallades amb formes –com girs a l'esquerra, encreuament de camins i carrerons sense sortida– es dispersen aleatòriament sota una pel·lícula de gelatina de sílice. A mesura que la gelatina s'asseca, es contrau sobre el disseny que hi ha davall, formant els patrons exclusius (a la part de dalt). Un algorisme computacional vaga a través de les rutes de cada laberint (línies blanques, a la part de baix) des de l'inici (punt verd) fins al final (punt roig), trobant el camí més curt (línia roja). Encara que aquestes tècniques podrien utilitzar-se per crear estructures personalitzades per al creixement de les cèl·lules vives, també podrien examinar com els microorganismes troben el camí a l’hora de propagar malalties.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Hyung Jong Bae i col·laboradors
  Nano Systems Institute, Seoul National University, Seoul, i Department of Electronics Engineering, Kyung Hee University, Deongyeong-daero, Gyeonggi-do 17104, Corea del Sud
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Science, juny de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.