• 11 de juliol de 2020

    Al Cervell

    La pèrdua de pes i la fatiga aclaparadora són característiques que associem amb malalties greus. Poder ser símptomes de caquèxia, una condició de desgast comú en pacients de sida, insuficiència cardíaca i càncer. La pèrdua de fam i la fatiga estan controlades en gran part pel cervell, però no està clar què provoca la caquèxia. Per a investigar la teoria de que és causada per cèl·lules del sistema immune que fallen, fins ara no es pensava que pogueren accedir al cervell, els investigadors van estudiar ratolins amb càncer pancreàtic. Van trobar neutròfils, un tipus de cèl·lula immune (imatge), en el cervell del ratolí, junt amb alts nivells d’una proteïna nomenada CCR2, involucrada en el moviment de neutròfils. Si es bloquejava CCR2 s’evitava que els neutròfils pogueren entrar al cervell i es reduïa els símptomes de caquèxia, però no es reduïen els nivells de neutròfils en la resta del cos, on juguen papers importants. Si un fàrmac tinguera com a diana la CCR2 en humans, seria possible contrarestar la caquèxia sense obstaculitzar el treball essencial del sistema immune.

    Escrit per Anthony Lewis
    Imatge del treball de Kevin G Burfeind i col·laboradors
    Papé Family Pediatric Research Institute, Oregon Health & Science University, Portland, OR, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.