• 23 de novembre de 2022

  A Través del Soterrani

  Quan es limiten al teixit mamari, els tumors de càncer de mama normalment es poden eliminar amb seguretat mitjançant cirurgia, però si fan metàstasi i s'estenen a altres teixits, es tornen més letals. En la seua primera etapa no invasiva, coneguda com a carcinoma ductal in situ, els tumors estan continguts dins d'una barrera anomenada membrana basal (a la foto, de color verd, al voltant de les cèl·lules canceroses en roig, amb els nuclis en blau). Per travessar-la, les cèl·lules canceroses poden utilitzar protuberàncies de membrana primes, o filopodis, que sondegen l'entorn circumdant. La formació de filopodis requerix la proteïna miosina-X (MYO10), de manera que la manipulació de MYO10 hauria de reduir el risc d'escapament del tumor. Ara bé, contràriament a les expectatives, els tumors als que s'ha eliminat la MYO10 són, en realitat, més invasius, perquè la seua membrana basal està debilitada. Sembla que els filopodis contribuïxen a la construcció de la membrana basal, cosa que suggerix que MYO10 té un efecte protector en les primeres etapes del càncer de mama i que considerar-la coma a diana massa prompte podria ser perjudicial.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball d'Emilia Peuhu i Guillaume Jacquemet, i col·laboradores
  Åbo Akademi University, Faculty of Science and Engineering, Biosciences, Turku, Finlàndia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Developmental Cell, octubre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.