• 4 de gener de 2022

  A Microdosis

  Moltes malalties aconsegueixen sembrar el caos, però no introduint elements nous i malignes, com ocorre a les infeccions, sinó causant canvis dolents als processos naturals del cos. Aquest és el cas de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), una patologia debilitant progressiva sovint causada per fumar. Els tractaments són limitats, així que els investigadors estan estudiant els mecanismes que causen els símptomes. Se centren en microARNs (cadenes curtes de material genètic que regulen l'expressió de gens concrets) en pacients i en ratolins exposats al fum del tabac. Han trobat que la quantitat d’un microARN en particular, miR-21, augmenta en l’epiteli respiratori mentre progressa la MPOC (a la imatge, miR-21 en roig i les cèl·lules pulmonars del pacient amb MPOC en blau). En bloquejar aquest microARN es reduïx la inflamació i millora el funcionament dels pulmons en ratolins, les cèl·lules dels quals recuperaven el seu ritme natural. En proveir un nou objectiu potencial sobre el qual aplicar nous tractaments, aquest descobriment podria suposar que molts pacients puguen respirar tranquils per fi.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge de la de Science TM, del treball de Richard Y. Kim, Krishna P. Sunkara, Ken R. Bracke i Andrew G. Jarnicki i col·laboradors
  Centre for Inflammation, Centenary Institute and University of Technology Sydney, NSW, Austràlia
  Drets reservats per l'AAAS, reproduït amb el seu permís
  Investigació publicada en Science Traslational Medicine, novembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.