• 19 de gener de 2015

    A Destemps

    Pregunta-li a un bateria. Mantindre quatre components separats coordinats a la perfecció no és fàcil. Tot i això, és exactament el que fa el cor per coordinar les seues quatre cambres a mesura que bomben la sang. Un marcapassos intern, que utilitza ones elèctriques per dir a les cèl·lules musculars quan contraure’s, fa que això siga possible. Tanmateix, el flux sanguini restringit al cor, conegut com a isquèmia, pot alterar aquests senyals elèctrics de tres maneres diferents. La modelització informàtica pot traure a la llum com ocorre exactament. A la fila superior de la imatge es mostren imatges del procès dels impulsos elèctrics que corren al voltant d'un cor sa. I els altres mostren com cada component de la isquèmia afecta aquest patró. El procés fisiològic representat a la segona fila mostra una alteració que afecta al ritme cardíac, mentre que a la fila inferior la situació és pitjor. Amb més de set milions de persones morint anualment a causa de problemes cardíacs relacionats amb la isquèmia, és bo saber que els científics estan ocupats en el pols.

    Escrit per Jan Piotrowski
    Imatge d'Alexander V. Panfilov i col·laboradors
    Ghent University, Bèlgica
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS Computacional Biology, novembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.